1 milion de doze de aspirina CONTRAFACUTE in CHINA

Autoritatile franceze au descoperit circa 1,2 milioane de doze de aspirina contrafacuta provenite din China. Captura, considerata cea mai importanta de acest gen realizata vreodata de serviciile vamale in Franta si in Uniunea Europeana, a fost facuta la 17 mai in portul Le Havre, a anuntat sambata Ministerul Economiei, preluat de AFP.

Medicamentele erau ascunse intr-un transport de ceai. In esantioane nu a fost gasit niciun principiu activ al aspirinei, pudra din pliculete avand in compozitie in cea mai mare parte glucoza, a precizat ministerul.

Marfa urma sa fie livrata unei societati spaniole cu sediul in insulele Baleare, dupa toate aparentele o companie-paravan, pentru a fi vanduta ulterior in peninsula iberica, in sudul Frantei si in Africa francofona.

Recordul precedent al vamesilor francezi dateaza din octombrie 2011, cand tot la Havre a fost interceptat un transport de medicamente contrafacute provenite tot din Asia. Intre cele doua tone de medicamente gasite atunci se aflau antiinflamatoare musculare, unguente pentru ochi, suplimente cu vitamine sau solutii impotriva caderii parului.

In iulie 2012, in Africa, o operatiune vamala internationala desfasurata in 16 porturi a dus la confiscarea a nu mai putin de 82 de milioane de doze de medicamente contrafacute - adica fara principiu activ - sau de contrabanda - adica fara autorizatie, noteaza AFP.

Detalii