Publicatia «Raport national privind respectarea drepturilor de proprietate intelectuala in Republica Moldova, 2012»

La sfarsitul lunii mai 2013 a iesit de sub tipar lucrarea «Raport national privind respectarea drepturilor de proprietate intelectuala in Republica Moldova, 2012». Lucrarea a fost editata cu suportul Misiunii Uniunii Europene de Asistenta la Frontiera in Republica Moldova si Ucraina (EUBAM) si este prima publicatie din Republica Moldova care insereaza in paginile sale situatia la zi a fenomenelor contrafacerii si pirateriei in Republica Moldova precum si evolutia si impactul pe care il au aceste fenomene asupra economiei mondiale.

Pentru selectarea materialului necesar autorii au facut apel la majoritatea institutiilor care activeaza in domeniul protectiei si asigurarii drepturilor de proprietate intelectuala din republica, si anume: Serviciul Vamal, Ministerul Afacerilor Interne, Procuratura Generala, Agentia de Stat pentru Proprietatea Intelectuala a Republicii Moldova, Consiliul Concurentei, Agentia pentru Protectia Consumatorului.

Intrucat este prima lucrare de acest gen elaborata la nivel de tara, lucrarea cuprinde nu doar datele statistice prezentate de institutiile mentionate mai sus, ci si un scurt istoric privind contrafacerea si pirateria, impactul economic si social al acestor fenomene, cadrul legal privind asigurarea drepturilor de proprietate intelectuala in Republica Moldova si o descriere succinta a activitatilor intreprinse de Observatorul respectarii drepturilor de proprietate intelectuala pe parcursul anului 2012.

Concomitent, in lucrare sunt trecute in revista actiunile intreprinse la nivel national de institutiile implicate in sistemul de protectie a proprietatii intelectuale, in vederea sensibilizarii si informarii consumatorilor despre riscurile contrafacerii si pirateriei. Mentionam in acest context, Campania publica de sensibilizare a consumatorilor cu genericul „STOP Pirateria si Contrafacerea!”, organizata de AGEPI in cadrul Proiectului Twinning „Suport pentru implementarea si respectarea drepturilor de proprietate intelectuala in Republica Moldova”, cu asistenta Organizatiei Mondiale a Proprietatii Intelectuale (OMPI). O informatie detaliata despre actiunile desfasurate in cadrul Campaniei este prezentata in paginile publicatiei.

Raport national privind respectarea drepturilor de proprietate intelectuala in Republica Moldova, 2012

National Report on the Enforcement of Intellectual Property Rights in the Republic of Moldova, 2012

Lucrarea publicata poate fi consultata la Biblioteca AGEPI.