Conferinta Diplomatica de la Marrakesh s-a incheiat prin adoptarea unui tratat istoric

Conferinta Diplomatica de la Marrakesh, convocata de catre Organizatia Mondiala a Proprietatii Intelectuale (OMPI) si care a intrunit peste 600 de delegati din 186 state membre ale OMPI, inclusiv din Republica Moldova si-a incheiat lucrarile la 28 iunie curent, prin adoptarea unui tratat istoric.

Tratatul privind facilitarea accesului la operele publicate pentru persoanele cu deficiente de vedere sau persoanele cu capacitate limitata de percepere a informatiei tiparite, aprobat dupa mai bine de o saptamana de dezbateri intense este rezultatul unei munci indelungate, care a avut drep scop crearea unui cadru de lucru care ar facilita accesul la operele protejate prin drept de autor, carti si alte materiale scrise, in format accesibil, cum ar fi imprimarea Braille sau cu caractere mari si format audio digital, pentru persoanele cu deficiente de vedere.

Directorul general al OMPI, Francis GURRY califica adoptarea acestui tratat drept o victorie a persoanelor cu deficiente de vedere sau a persoanelor cu capacitate limitata de percepere a informatiei tiparite. “Prin adoptarea acestui tratat, comunitatea internationala a demonstrat capacitatea sa de a aborda probleme specifice si de a gasi un numitor comun in acest sens. Acesta este un tratat echilibrat si reprezinta un arbitraj foarte bun pentru partile implicate. Este un tratat istoric care va aduce beneficii reale persoanelor cu deficiente de vedere", a declarat Francis GURRY.

Potrivit tratatului de la Marrakesh, tarile semnatare sunt obligate sa adopte legi care sa permita reproducerea si distribuirea lucrarilor publicate in format accesibil. Totodata, documentul mai prevede ca organizatiile care servesc persoanele cu deficiente de vedere sa poata face schimb de beletristica, manuale si alte materiale didactice sau de divertisment in format accesibil si in afara granitelor.

De asemenea, tratatul ofera garantii autorilor si editorilor ca lucrarile lor vor fi publicate si distribuite doar persoanelor cu deficiente de vedere.

Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, in lume exista 314 milioane de persoane cu deficiente de vedere, dintre care 90 la suta traiesc in tarile in curs de dezvoltare.

Alocutiunea Directorului General al OMPI, dl Francis GURRY la inchiderea lucrarilor Conferintei Diplomatice: http://www.wipo.int/about-wipo/en/dgo/speeches/dg_dc2013_closing.html

Textul integral al Tratatului privind facilitarea accesului la operele publicate pentru persoanele cu deficiente de vedere sau persoanele cu capacitate limitata de percepere a informatiei tiparite http://www.wipo.int/meetings/en/doc_details.jsp?doc_id=241683

Fotografii de la Conferinta Diplomatica: http://www.flickr.com/photos/wipo/sets/72157634099832789/