Marea Britanie a creat o unitatea de politie care are misiunea de a combate contrafacerile si pirateria online

In Marea Britanie a fost creata o noua unitate de politie care se va ocupa de combaterea infractiunilor cu privire la proprietatea intelectuala. Anuntul a fost facut pe 28 iunie de catre ministrul Proprietatii Intelectuale, Lord Younger si comisarul Serviciului de Politie din Londra, Adrian Leppard.

Totodata, unitatea se va ocupa de combaterea pirateriei online. Mai mult, structura nou formata va lupta si cu anihilarea traficului de marfuri contrafacute. Aceasta noua structura va fi una dintre primele de acest gen din lume. Asta ofera Marii Britanii siguranta de a ramane in fruntea tarilor care sanctioneaza incalcarea drepturilor de proprietate intelectuala.

Pentru infiintarea si functionarea noii unitati, Oficiul de Proprietate Intelectuala al Marii Britanii va aloca suma de 2,5 milioane de lire sterline, Serviciului de Politie din Londra, structura care se ocupa de combaterea fraudelor. Aceasta subventionare va fi pentru o perioada de doi ani si este planificat ca in luna septembrie unitatea sa fie deja functionala.

Ministrul Proprietatii Intelectuale, Lord Younger a declarat: “Infractiunile ce tin de incalcarea drepturilor de proprietate intelectuala, intotdeauna au constituit o problema in lumea bunurilor materiale, dar odata cu dezvoltarea industriei internetului, infractiunile online ce tin de proprietatea intelectuala au devenit o adevarata amenintare pentru domeniile economiei creative (publicitate, arhitectura, arta, design, moda, film, muzica, cercetarea si dezvoltare, software etc.). Aceste domenii valoreaza anual 36 de miliarde de lire sterline si implica activitatea a peste 1,5 milioane de persoane”.

“Guvernul si agentiile noastre responsabile trebuie sa faca tot posibilul pentru a proteja domeniile economiei creative din tara noastra, precum si sa ocroteasca integritatea bunurilor de larg consum. In colaborarea cu Serviciului de Politie din Londra, in competenta caruia intra combaterea crimelor economice, vom arata cat de deschis este Guvernul in a sprijini afacerile din acest domeniu”, a conchis Lord Younger.

Comisarul Serviciului de Politie din Londra, Adrian Leppard a mentionat: “Infractiunile ce tin de incalcarea drepturilor de proprietate intelectuala costa anual economia Angliei milioane de lire streline. Gruparile de criminalitate organizata cauzeaza prejudicii semnificative domeniilor economiei creative, care produc bunuri de calitate superioara intr-un climat competitiv in crestere”.

“Crearea acestei noi unitati de combatere a infractiunilor ce tin de proprietatea intelectuala, demonstreaza ca Guvernul si Serviciul de Politie din Londra se angajeaza sa infrunte aceasta amenintare. Impreuna vom crea o unitate de politie independenta ca sa-i putem eficient monitoriza pe cei care vor sa profite pe spatele altcuiva. Astfel, vom putea mentine locurile de munca, vom putea salva informatiile ce poarta caracter personal si de asemenea vom putea garanta securitatea datelor din retelele de calculatoare prin asigurarea ca nu sunt expuse la marfurile contrafacute sau ca nu folosesc materiale cu continut neautorizat”, a punctat Adrian Leppard.

Anual, circa 7 milioane de persoane viziteaza site-urile engleze si ofera informatii ilegale. La nivel global, se estimeaza ca muzica, filmele si soft-urile piratate aduc pierderi de aproximativ 80 de miliarde de dolari. Se asteapta ca pierderile sa creasca pana la 240 de miliarde de dolari pana in 2015.

Potrivit Rportului Coalitiei Creative TERA, in cazul in care nu se va intreprinde nimic la capitolul incalcarea drepturilor de autor, pana in 2015 un sfert de million de locuri de munca din Marea Britanie risca sa dispara.

Intentia de a infiinta aceasta noua unitate in Marea Britanie a fost anuntata de secretarul de Afaceri, Vince Cable, in decembrie 2012.

Sursa http://www.ipfrontline.com/depts/article.aspx?id=50761&deptid=6