Seminar de instruire in domeniul combaterii pirateriei programelor pentru calculator

In scopul familiarizarii ofiterilor de investigatie cu instrumentele de combatere a fenomenului pirateriei programelor pentru calculator, pe 12 august curent, in sala de conferinte a Agentiei de Stat pentru Proprietate Intelectuala a Republicii Moldova (AGEPI) a avut loc Seminarul de instruire cu genericul „Combaterea pirateriei programelor pentru calculator”. Seminarul a fost organizat de catre AGEPI in colaborare cu Business Software Alliance (BSA).

La seminar au participat specialisti din cadrul Inspectoratului National de Investigatii si Procuraturii Generale, precum si colaboratori ai AGEPI.

Seminarul de instruire cu genericul „Combaterea pirateriei programelor pentru calculator” a fost deschis de catre Directorul General al AGEPI Lilia Bolocan. „Seminarul de azi este un alt pas spre fortificarea mecanismului de asigurare a drepturilor de autor in Republica Moldova. Noi avem foarte multe sperante si asteptari de la dumneavoastra si suntem gata sa Va oferim suportul necesar”, a specificat Directorul General al AGEPI.

BSA a fost reprezentat de catre Daniel Martin, care a afirmat: „Acest training este destinat pentru ofiterii de investigatii. Interesul BSA este de a lucra cu autoritatile publice in vederea aplicarii legislatiei in domeniul proprietatii intelectuale, deoarece si programele pentru calculator sunt obiecte ale PI”.

Totodata, seful Sectiei Proprietate Intelectuala din cadrul Directiei Investigarea Fraudelor a Inspectoratului General de Politie Iurie Cater a remarcat ca seminarul organizat de AGEPI in colaborare cu BSA este unul necesar pentru activitatea politieneasca. „Sper ca acest seminar sa fie un inceput pentru noi toti, deoarece pirateria soft este mai complexa si vom avea nevoie de conlucrare atat pe intern, cat si cu alte institutii in vederea obtinerii unui rezultat pozitiv” a conchis Iurie Cater.

In cadrul seminarului au fost puse in discutie teme legate de combaterea pirateriei programelor pentru calculator, inclusiv: metodele de depistare si investigare, cooperarea cu autoritatile publice, aspecte de securitate, aspecte legate de dovada licentierii, aspecte juridice si metode de control a legalitatii utilizarii produselor software etc.

Participantii la seminar au avut posibilitatea de a face un schimb de experienta si informatii pe probleme de combatere a pirateriei programelor pentru calculator si au luat cunostinta cu diverse studii de caz din domeniu.

In concluzie, Ion Tiganas, vicedirectorul general al AGEPI, moderatorul seminarului a mentionat ca armonizarea legislatiei de specialitate, adoptarea strategiei nationale in domeniul proprietatii intelectuale (PI), instituirea unei structuri responsabile in combaterea incalcarilor PI in cadrul Inspectoratului General de Politie, constituie semnale clare pentru asigurarea eficienta a drepturilor de autor in Republica Moldova.

De asemenea, este extrem de importanta colaborarea dintre ofiterii de politie si titularii de drepturi, in vederea furnizarii informatiilor privind cauzele contraventionale si penale.